Pages

Friday, May 7, 2010

UJIAN ANGKADAR KEPADATAN

Tajuk : UJIAN ANGKADAR KEPADATAN

Objektif : Ujian ini adalah untuk menentukan keboleholahan bancuhan konkrit

Teori

BS 1881 menyatakan bahawa ujian angkadar kepadatan sebagai salah satu ujian bagi menetukan kebolehkerjaan bancuhan konkrit. Ujian ini sering digunakan di dalam makmal dan di dalam keadaan tertentu, seperti di tapak bina. Ia juga merupakan ujian yang lebih sensitif dan lebih tepat jika dibandingkan dengan ujian penurunan serta sangat sesuai untuk bancuhan konkrit yang mempunyai kebolahkerjaan yang rendah. Walaupon demikian ketepatan keputusan akan berkurangang dengan bertambahnya saiz agregat (saiznya melebihi 20mm).




Peralatan

1. Alat ujian angkadar kepadatan

2. Rod pemadat

3. Sudip besar

4. Penyedok

5. Pelepa

Kaedah kerja

1. Tentukan permukaan dalam alat ujian angkadar kepadatan yang terdiri

daripadadua corong tuang berbentuk kon dan satu silinder adalah

kering dan bersih.

2. Gunankan bancuhan konkrit 1:2:4 dan nisbah air simen 0.6.

3. Dangan menggunakan penyedok, isikan konkrit ke dalam corong tuang

sehingga penuhtampa dipadatkan. Tuangkan konkrit yang berlebihan

dengan melaraskan bahagian atas corong tersebut

4. Bukakan pintu corong supaya semua konkrit jatuh ke dalam silinder

yang di bawahnya.

5. Bukakan pintu corong supaya semua konkrit jatuh ke dalam silinder

yang di bawahnya.

6. Laraskan konkrit yang berlebihan pada permukaan atas silinder

dengan menggunakan pelepa.

7. Bersihkan bahagian luar silinder dan kemudiannya timbang sehingga

10gram terdekat.Berat yang diperolehi dikenali sebagai berat konkrit

separuh padat (Ws).

8. Keluarkan konkrit dari silinder kemudian penuhkannya semula ke

dalam silinder dengan3 lapisan. Setiap lapisan hendaklah dipadatkan

tidak kurang dari 25 kali dengan rod pemadat.

9. Laraskan permukaan dan bersihkan bahagian luar silinder tersebut.

10. Timbang silinder bersama konkrit yang telah dipadatkan sehingga

10gram yang terdakat.Berat ini dikenali sebagai berat konkrit

penuh padat (Wp).



0 comments:

Post a Comment